Dva razloga zbog kojih roditelji djecu upisuju u Dramatuljke

“Moj sramežljivko se oslobodio, nastupio pred svim roditeljima, govorio glasno i jasno a to je za njega golemi uspjeh!” Napisala je mama jednoga maloga glumca koji je došao na dramske radionice Dramatuljci s namjerom da se, prije svega, dobro zabavi i oslobodi sramežljivosti.

Moglo bi se unedogled pisati zašto su dramske radionice dobre za djecu, ali u ovom tekstu izdvojit ću dva motiva za koja su mi roditelji rekli da su im najvažniji pri upisu djece na dramske radionice: 1. razvijanje govorne komunikacije i 2. oslobađanje straha od javnoga nastupa.

Razvoj govorne komunikacije

Djeca često puno prije polaska u školu nauče čitati i pisati, međutim nije važno hoće li biti rekorderi u brzini ovladavanja tim temeljnim vještinama, već koliko dobro će znati komunicirati, odnosno s koliko će jasnoće i samopuzdanja govoriti i izražavati svoje ideje, misli i osjećaje.

Dramsko izražavanje objedinjuje, više nego bilo koja druga umjetnost, verbalnu i neverbalnu komunikaciju. Iskustvo je pokazalo kako djeca koja su uključena u dramske aktivnosti imaju veću lakoću pismenoga i usmenoga izražavanja, tečan izgovor, uvjerljiv govor te nemaju poteškoća s nastupima u javnosti. Kroz dramske igre razvijaju se vještine koje prate dobroga govornika, slušanje i promatranje.

Dramske radionice Dramatuljci pomažu djeci da nauče govoriti jasno, glasno i s više samopouzdanja. Također, djeca uče kako je govor tijela važan dio komunikacije kako u svakodnevnome životu tako i na pozornici.

Nije nam samo važno KAKO se nešto govori, već i ŠTO se govori. Djeca u sklopu dramskih igara i vježbi izražavaju svoje mišljenje o određenoj temi koje otvoreno i jasno izražavaju pred svima u grupi te ujedno uče pažljivo slušati što je važan uvjet za dobru komunikaciju.

Oslobađanje straha od nastupa

Jedan ciklus dramskih radionica Dramatuljci traje 10 subota tijekom kojih mali glumci pripremaju predstavu koju na kraju izvedu pred roditeljima, pred svojom prvom publikom. Iako je mnogima ta završna predstava bila prvi nastup, svi mali gumci Dramatuljci su svoje uloge odglumili jasno i glasno, bez posustajanja. U zabavnom, nasmijanom  i opuštenom okruženju mnogi strahovi, stidovi i nesigurnosti postaju sve manji da ih moramo tražiti pod povećalom. Na dramskim radionicama djeca kroz različite uloge i dramske situacije izražavaju svoje misli i emocije, iznalaze rješenja te ostvaruju vlastite ideje što značajno utječe na izgradnju samopouzdanja.

Konačno, glavni kriterij zbog kojih upisujemo dijete na neku aktivnost bi trebala biti sreća i zadovoljstvo djeteta a sve druge dobrobiti nekako proizlaze iz toga stanja.