Dramske družionice “Dramatuljci”

c4666490-b53b-4793-b197-e0005630e8dd

Djeca su rođeni glumci. Prirodni, spontani i intuitivni, s lakoćom uživljavanja i izražavanja. Od ranih mjeseci života vode svoje monologe i zamišljene dijaloge. Ima li uopće smisla djecu učiti glumiti?! To je kao da ribu učiš plivati?! Stoga će na našim dramskim radionicama te ribe samo raditi ono što već dobro znaju, slobodno i sretno zaplivati u beskrajnome moru mašte.

Uostalom, odrasli bi mogli ići na sate glume kod djece, jer su ona mali vrhunski učitelji (i glume i života).

Tako na dramskim radionicama neću na klasičan način podučavati djecu glumi ili nečem sličnom. Jer…Gluma je igra, a djecu ne treba učiti da se igraju, zar ne, samo ih katkad treba potaknuti, dati dašak vjetra u jedra,  i oni će maštom, glasom i pokretom, iz ničega stvoriti sve što zamisle.

Na dramskim družionicama Dramatuljci pripremamo komedije, razvijamo komičke likove i situacije te kroz razne vježbe i igre potičemo i razvijamo smisao za humor kod djece. U opuštenoj i zabavnoj atmosferi djeca se oslobađaju straha od (javnoga) nastupa, slobodnije izražavaju svoje ideje, misli i osjećaje, jer humor najviše od svega oslobađa i opušta, i velike i male. Jedna od komedija koje radimo u drugom ciklusu je Juha od kamenja. Riječ je o čudovištu, posve smiješnom, razigranom i dobroćudnom koje odluči napraviti juhu od kamenja. Međutim, čudovište se dosjeti da bi bilo dobro da u juhu stavi još neke sastojke pa će kucati na vrata ljudi u gradu i pitati ih da mu daju neke stare stvari koje im više nisu potrebne. Tako će se u juhi naći rasparene čarape i mnogi drugi predmeti koji će juhu učiniti „ukusnom“ a predstavu smiješnom i zabavnom. Na oglednim satima (koji su održani od 14. do 16. siječnja) bilo je puno smijeha jer su djeca pokretnom i glasom, svatko na svoj jedinstven način, oblikovala smiješno čudovište domišljajući što bi se još pored kamenja moglo naći u „čudovišnoj juhi“ pa su se humor i mašta još jednom potvrdili kao nerazdvojan par. Jedna od uloga humora i smijeha jest da stvari koje inače doživljavamo strašnima i problematičnima učini smiješnima.

U dramske igre i komedije na programu Dramatuljaka su vježbe za poticanje i razvoj humora.

Kreativni proces sadržan u dramskim družionicama ima značajan utjecaj na emocionalni i intelektualni razvoj djeteta: potiče kreativnost, samoizražavanje, razvoj govora i bogaćenje rječnika, poboljšava koncentraciju i pamćenje te razvija samopouzdanje.  Kroz dramsku suigru se dijete uči suradnji, toleranciji i strpljenju i što mi je najvažnije razvija empatiju stavljajući se u ulogu drugoga.