Istraživanja pokazuju da su djeca s razvijenim smislom za humor manje sklona stresu, imaju više samopouzdanja i izražen osjećaj vlastite vrijednosti.

Vodimo vas u Dramatuljke, malu, ali slatku školu smijeha u kojoj humoru ne možete reći – ne!

Sedmogodišnja Lara ne skida osmijeh s lica! Zajedno s još petero djece polaznica je dramske radionice Dramatuljci na kojoj vlada obilje zabave i pozitivne energije. Dramatuljci su dramske radionice koje su posebne po tome jer se bavimo razvijanjem smisla za humor kod djece. Smatramo kako je smisao za humor posebno važan za emocionalni i društveni razvoj djeteta. Stoga su u središtu našeg programa komedije. Komedije su važne jer bude pozitivne emocije poput radosti, sreće, zadovoljstva, ugode, relaksacije… objašnjava Dragana Vučić Đekić.

Dragana je i sama mama dviju djevojčica, a za sebe će kazati da ide u kazalište svaki dan jer joj je kazalište kod kuće. Niz je godina proučavala teoriju humora i smijeha. Negdje sam pročitala kako se odrasli dnevno nasmiju 10 do 15 puta, a djeca oko 200 puta. I često mi odrasli znamo reći djeci, pa što je to toliko smiješno, a zaboravljamo kako smo se i mi smijali sličnim stvarima u djetinjstvu.

Razvijanje humora kod djece, ističe Dragana, u velikoj mjeri utječe na njihov život. Djeca koja imaju razvijen smisao za humor bit će manje podložna raznim oblicima manipulacije i nastojanjima da se stvori svijet istomišljenika. Naprotiv, imat će izražene vlastite ideje, vlastite stavove koji su originalni, koji nisu konvencionalni. Zašto pada kiša, pa zašto raste trava, zašto je more plavo… Djeci je smiješno spajanje suprotnih, nepovezivih stvari. Pa će tako reći kako iz oblaka može padati mlijeko, smiješne su im mačke koje laju, smiješno im je kad stavimo na glavu pelenu. Tako neki pojmovi koji nisu međusobno povezani.

Dobro je, stoga, na sva dječja pitanja odgovarati sa što više mašte i humora. Osim komedija, Dramatuljci rade i terapijske predstave koje djecu potiču na razvijanje empatije i svladavanje dobrih životnih navika. U goste im je jednom došla i glumica Ornela Vištica koja je podijelila tajne svoga glumačkog zanata s najmlađima. I ona je prve glumačke korake napravila upravo u jednoj dramskoj družini. Djeca su bila oduševljena.

Književnik Mark Twain rekao je da je humor najveći ljudski blagoslov. Zapravo to je rekao jer nam humor pomaže da se nosimo s teškim životnim situacijama i problemima. I pomaže djeci da probleme sagledaju u nekom pozitivnom svjetlu, ističe Dragana.

U simpatičnom okružju Dramatuljaca to im itekako polazi za rukom!

preuzeto sa http://www.hrt.hr/313634/magazin/i-humor-je-vazno-razvijati-kod-djece