Statistike ukazuju da je 85 posto uspjeha u životu povezano izravno s komunikacijskim vještinama. Koliko god netko bio ambiciozan, visoko obrazovan i predan, ima puno manje izgleda za uspjeh ukoliko nema razvijene upravo komunikacijske vještine, verbalne i neverbalne. Dobra vijest je da se te vještine mogu naučiti i razvijati. Pravo vrijeme: rano djetinjstvo. Pravo mjesto: dramske radionice.

Dramska umjetnost, više nego ijedna druga, u sebi objedinjuje verbalnu i neverbalnu komunikaciju. Djeca koja sudjeluju u dramskim aktivnostima su često komunikativnija, slobodnije, tečnije i uvjerljivije izražavaju svoje misli i emocije, usmeno i pismeno, što značajno utječe na njihov uspjeh u školi.

Jedan od najvećih strahova koji je zajednički većini ljudi jest strah od javnoga nastupa. Kod nekih je toliko izražen da uopće nemaju hrabrosti javno govoriti. Dramske aktivnosti pomažu djeci da se oslobode straha od nastupa pred publikom i ostanu mirna i usredotočena dok su oči svih uperene baš u njih. Mnoga djeca koja predano i marljivo uče upravo zbog straha od nastupa pred drugima često ne pokažu svoje znanje jer ih trema onemogući da jasno i otvoreno izraze svoje misli. Dramske aktivnosti doprinose izgradnji samopouzdanja i svladavanju straha od javnoga nastupa.

Ovladati komunikacijskim vještinama ne znači samo znati dobro govoriti, već znati još bolje slušati te biti usredotočen na sugovornika. Komunikacijske vještine slušanja i koncentracije se razvijaju na dinamičan i zabavan način kroz niz dramskih igara za djecu predškolske i školske dobi.

Za uspješnu komunikaciju je važna sposobnost razumijevanja perspektive sugovornika. Igrajući mnoge uloge u sklopu dramskih radionica djeca imaju priliku ući „u kožu drugoga“, promatrati svijet iz različitih kuteva razumijevajući stavove i emocije drugoga što doprinosi razvijanju tolerancije i empatije – osobina ključnih za uspješnu komunikaciju i međuljudske odnose.

U tijeku su upisi u dramske radionice Dramatuljci – društvo ograničene ozbiljnosti, za predškolarce od 4 do 6 godina i za školarce od 7 do 11 godina. Radionice vodi dr.sc. Dragana Vučić Đekić. Više informacija na www.dramatuljci.com.