Ukoliko se Vaše dijete često žali da mu je dosadno, pročitajte mu ovu priču koja na jednostavan i maštovit način dječju dosadu pretvara u avanturu. Djeca ovu priču slušaju širom otvorenih očiju i ušiju. Uzmite crvenu jabuku, razrežite ju na dva dijela, sakrijte ju  i pokažite djetetu tek pri kraju priče.

 

ZVJEZDANA JABUKA

Bio jednom dječak kojem su dosadile sve slikovnice, slagalice i sve igračke.

„Što ću raditi?“ – pitao je majku. Dječakova majka koja je uvijek imala na umu neke zanimljive i lijepe ideje rekla mu je: „Zašto ne bi krenuo u potragu za malom crvenom kućom koja nema ni prozora ni vrata, sa zvijezdom skrivenom unutra?“

Dječakove oči su se najednom raširile i zasjale od znatiželje. „Ali mama, gdje ću naći takvu kuću?“ – pitao je dječak.

„Idi niz puteljak, pored farmerove kuće pa uz brijeg – ali čim ju nađeš molim te donesi je da ju i ja vidim.“ – rekla je majka.

Tako je dječak krenuo. Bio je lijep, sunčan dan, nebo se plavilo i dječak je bio sretan što kreće u pustolovinu. Išao je niz puteljak pjevajući. Ubrzo je naišao na farmera koji je stajao pred  velikom smeđom štajom gledajući u svoja žitna polja.

„Oprosti gospodine farmeru, možeš li mi reći gdje mogu pronaći malu crvenu kuću koja nema ni prozora ni vrata sa zvijezdom skrivenom unutra?“ – pitao je dječak.

„Pa, živim ovdje već mnogo godina i nikada nisam čuo za takvu kuću.“ – rekao je farmer. Trebao bi pitati baku.  Ona zna kako isplesti crvene rukavice i kako napraviti ljepljive kukuruzne kuglice s karamelom. Baka će sigurno znati.“ – rekao mu je farmer.

Dječak je nastavio hodati puteljkom sve do bakine kuće. Baka je sjedila u njihajućoj stolici usred vrta punog raznolikoga bilja i nevena.

„Oprosti bako, znaš li ti gdje bih mogao naći malu crvenu kuću koja nema ni prozora ni vrata sa zvijezdom skrivenom unutra?“ – pitao ju je dječak.

„Oh“, uzdahnula je baka. „Baš bih voljela i sama naći takvu kuću – u njoj mora da je tako toplo kad su noći hladne, a zvijezda ju predivno obasjava. Trebao bi pitati vjetar. Vjetar puše posvuda po brjegovima i dolinama, ide posvuda po svijetu i zna sve tajne.“

Dječak je nastavio svoju pustolovinu tražeći vjetar. Čim se počeo penjati uz brijeg u susret mu je došao vjetar. Zapuhnuo je nekoliko puta oko njegove glave.

„Oprosti vjetre, znaš li ti gdje mogu  pronaći malu crvenu kuću koja nema ni prozora ni vrata sa zvijezdom skrivenom unutra?“ Vjetar se nasmiješio i rekao dječaku: „Slijedi me.“ Zapuhao je na vrhu brijega gdje je stajalo drvo s jabukama i otpuhnuo jednu jabuku s grane na travu ispod stabla.

Kad se dječak popeo na brijeg, podignuo je jabuku, držao je u rukama i promatrao pažljivo. Bila je tako osunčana, obla i crvena. Nije imala ni prozora ni vrata. Imala je malu peteljku koja je izgledala baš poput dimnjaka.

„Baš sam znatiželjan“ – rekao je dječak. Izvukao je džepni nožić i prerezao jabuku na dva dijela. Razdvojio je polovice jabuke i vidio unutra – srivenu zvijezdu!

„Hvala ti vjetre“ – rekao je mali dječak.

„I drugi put!“ – uzvrato je vjetar.

I mali dječak je odnio malu crvenu kuću koja nema prozora ni vrata sa zvijezdom skrivenom unutra do kuće da ju pokaže majci.

Ova priča (izvornog naziva The Star Apple) preuzeta iz knjige Healing Stories for Challenging Behaviour autorice Susan Perrow dio je programa dramskih radionica Dramatuljci koje vodi dr.sc. Dragana Vučić Đekić.  Djeca više od slušanja priča vole sudjelovanje u nekoj od njih čime je učinak priče na ponašanje djeteta puno veći. Više o tome možete saznati na www.dramatuljci.com.