Teško je postići nekritički stav, ali razumijevanje treba zamijeniti kritiku”, tvrdio je Rudolph Steiner ukazujući na preveliku važnost empatije u međuljudskim odnosima i čovjekovom razvoju.

Dokazano je da se empatija na poseban način potiče i razvija kroz dramsko obrazovanje. Sposobnost razumijevanja osjećaja drugoga i okolnosti ključna je glumačka vještina, jer glumac treba biti sposoban izraziti različite karaktere na pozornici koji mogu biti drukčiji od njega samoga, treba biti sposoban zamisliti se u situacijama u kojima nikada nije bio, i ta stanja i emocije uvjerljivo iznijeti pred publikom.

Empatija je sposobnost stavljanja u kožu drugoga. Igranjem različitih uloga u predstavama, oponašanjem različitih likova djeca uče svijet promatrati iz novih kuteva, bolje razumijevaju vlastite i tuđe emocije i ponašanja, uče pažljivo slušati jedini druge, te razvijaju empatiju koja je toliko dragocijena u međuljudskim odnosima.

Istraživanja su pokazala kako djeca koja imaju razvijenu empatiju se bolje slažu s drugom djecom, rado dijele svoje stvari, sklona su pomagati i surađivati, društvenija su te se bolje prilagođavaju novim životnim okolnostima. Djeca koja imaju razvijenu empatiju uviđaju da drugi mogu imati mišljenja i emocije koji su različiti od njihovih.

Dio programa dramskih radionica za djecu Dramatuljci su predstave prema pričama Susan Perrow, svjetski poznate „doktorice priča“, koje potiču djecu na empatiju, nesebičnost i suradnju. Upisi su u tijeku. Više informacija na www.dramatuljci.com.