Ovu vrlo jednostavnu priču Susan Perrow je napisala za potrebe jednoga vrtića u kojem djeca nisu uredno odlagala svoju obuću. Svaki dan ispred ulaznih vrata nastao bi pravi nered da je na kraju svima trebalo vremena da se snađu i nađu svoj par cipela. Nakon ove priče koja potiče na urednost, sve se promijenilo. Primjer kako na jednostavan način možemo promjeniti ponašanje djeteta i svakodnevne navike, ne samo kad je u pitanju spremanje obuće, već i drugih stvari.

Crvene čizmice

Tembe je bio dječak koji je poput tebe svaki dan išao u vrtić. Svako jutro kad bi se ustao obukao bi se i obuo svoje omiljene crvene čizmice. Njegove crvene čizmice bile su nešto što je najradije nosio. Dok je sjedio i doručkovo, znao je pogledavati ispod stola da se uvjeri kako su njegove omiljene čizme još tu na nogama, tu ispod stola, poput „prijatelja zajedno“.

Kada bi pažljivo poslušao, mogao je čuti kako čizmice tiho pjevaju: „Prijatelji zajedno, ija ija jo, prijatelji zajedno!“

Na povratku iz vrtića kući, kad god bi dječak  hodao, hodale bi i njegove čizmice. Kad god bi dječak skakao, skakale bi i njegove čizmice. Često bi ih pogledao sa smješkom – znao je koliko su sretne jer su volje biti „prijatelji zajedno“.

Kada se igrao u dvorištu sjeo bi na ljuljačku  i pogledao čizmice, skupio ih i pomislio – kako su sretne bile jer su na njegovim nogama bile „prijatelji zajedno“.

Poslušaj ih kako pjevaju: „Prijatelji zajedno, ija ija jo, prijatelji zajedno.“

Kada je u vrtiću bilo vrijeme spavanja, Tembe je kao i druga djeca morao skinuti svoje čizmice i ostaviti ih vanka jer čizmice, dakao, nisu mogle biti unutra za vrijeme odmaranja. Pažljivo ih je položio uza zid, da ge čekaju njegovi „prijatelji zajedno“. Čizmice će ga čekati dok ne završi vrijeme odmaranja da bi ih opet obuo i poveo u dugu šetnju do kuće.

Tembe bi potom legao u svoj vrtićki krevet i slušao tetu  kako pjeva uspavanku, a kad bi ona prestala pjevati, prije nego bi zaspao, mogao je osluhnuti kako njegove crvene čizmice na verandi pjevuše: „Prijatelji zajedno, ija ija jo, prijatelji zajedno!“

 

Ova  priča može potaknuti roditelje da osmisle svoju jednostavnu priču s bilo kojom drugom stvari, predmetom iz svakodnevice kako bi na maštovit način potaknuli dijete da promijeni ponašanje ili ukoliko već ima usvojene dobre  navike da ih s radošću  izvršava. Priče svjetski poznate „doktorice priča“ Susan Perrow koje na maštovit i čudesan način potiču djecu na empatiju, suradnju, nesebičnost i stvaranje dobrih životnih navika, na programu su Dramatuljaka – dramskih radionica koje vodi dr.sc. Dragana Vučić Đekić. Upisi su u tijeku. Više informacija na www.dramatuljci.com.