Igre pretvaranja kao temelj razvoja osobina kod djeteta

Djeca često maštaju o tome što će biti kad porastu.  Tako mnogi žele postati vatrogasci, piloti, policajci, frizeri, kuhari, doktori pa se „ozbiljno“ igraju tih i bezbroj drugih odraslih zanimanja opnonašajući odrasle i “velike”….

Tim dječjim igrama ne pridajemo preveliku važnost misleći da su beznačajne, ali te „igre pretvaranja“, kako ih nazivaju psiholozi, imaju poseban utjecaj na razvoj djeteta. Pretvarajući se da su netko drugi djeca zapravo nesvjesno kreiraju male dramske situacije u kojima razvijaju maštu, kreativnost, uče se odnosima i komunikaciji.

Te igre pretvaranja koje počinju već s dvije godine pa mogu potrajati do šeste, sedme mogu imati značajan utjecaj na psihološki i emocionalni razvoj ličnosti i, iako su to dječje igre, trebamo ih, u odgojnome smislu, gledati malo „ozbiljnije“ jer imaju važnu ulogu u socijalizaciji djeteta.

 

Pomoć u svladavanju trauma i strahova

Odlazak kod zubara može biti traumatično iskustvo za dijete. Međutim, kreiranje male dramske situacije  u kojoj će možda dijete biti u ulozi zubara, a njegov plišani medvjedić pacijenta koji dolazi na pregled, može djelovati na svladavanje strahova i pomoći djetetu da se pripremi za novo životno iskustvo. Pretvarajući se da je netko drugi, dijete će, u sigurnome okruženju, iskusiti putem mašte ono što ga u stvarnosti očekuje i mijenjati percepciju.

Iako su naizgled jednostavne, istraživanja pokazuju kako igre pretvaranja zahtjevaju sposobnosti kreativnoga mišljenja, komunikativnosti i društvenosti. Pri tim igrama djeca se uče pregovaranju i toleranciji te prihvaćanju različitosti. Razvijajući uloge unutar igre i djelujući u skladu s njima djeca postavljaju određene zadatke i ciljeve koje ostvaruju te time izgrađuju samopuzdanje trčeći nesputano po polju punom simbolike. Pretvarajući se da su netko drugi, djeca ulaze u kožu drugoga, razvijajući tako jednu od najplemenitijih osobina – empatiju.

U tijeku su prijave za besplatne ogledne dramske radionice u Zagrebu, temeljene na komičnim i terapisjkim pričama, koje vodi dr. sc. Dragana Vučić Đekić, a više informacija možete saznati pozivom na broj 099 79 01 899.