Što je to smiješno školarcima?

U dobi od 6 i 7 godina djeca počinju razumijevati jezik tako dobro da znaju kako riječi mogu imati dva ili više značenja. Igranje jezikom daje riječima novi smisao i obogaćuje vokabular. Kako se kod djeteta počinje razvijati ta kongnitivna sposobnost razumijevanja različitih značenja, vicevi, zagonetke, dosjetke im postaju glavni izvor užitka naredne tri, četiri godine. Djeca te dobi uživaju u šalama raznih vrsta. Nemojte se iznenaditi ako vam se nekada učini da živite s malim komičarem doma koji koristi svaku priliku za neku pošalicu ili vodi komične monologe.

Kada djeca krenu u školu, smisao za humor im je posebno važan. Djeca koja imaju izrazito razvijen smisao za humor su omiljenija među vršnjacima i imaju više samopouzdanja. Lakše se nose s vlastitim hirovima i tolerantniji su prema drugima. Što je najvažnije, djeca koja se znaju šaliti na vlastiti račun se lakše nose s većim i manjim nedaćama u djetinjstvu. Važno je poticati djetetov smisao za humor. Djeca naprosto uživaju dok se vi smijete njihovim šalama i dok se oni smiju vašima. Traženje humora u svakodnevnim situacijama može pomoći djeci da neke problematične situacije u životu sagledaju na humorističan način.

Djeci su često smješne besmislene, nemoguće situacije, pogotovo ako se tiču odraslih. Također, mogu im biti smješne scene s elementima nasilja u crtanim filmovima: netko nekoga udari čekićem po glavi, netko nekome podmetne nogu, nekome padne kamen na glavu, netko se podsklizne. Uredu je sve dok shvaćaju da su takve situacije smiješne samo na crtićima i da nikako ne bi bilo primjereno oponašati ih u stvarnome životu. Djeci u toj dobi smješne su “praktične šale” poput scena u kojoj te netko poprska vodenim pištoljem, ili iznenada iskoči i kaže “boo”, takve situacije mogu izazvati salve smijeha. Ali potrebno ih je učiti razlici između dobroćudne šale i one koja izaziva fizičku bol ili vrijeđa nečije osjećaje.

Kako djeca odrastaju smijeh im je sredstvo nošenja sa stresnim situacijama, ali njihove šale ili situacije u kojima se smiju mogu biti neprimjerene. Smiju se prijatelju koji se spotaknuo ili bratu i sestri koji su izvukli deblji kraj. Neka se djeca ne prestaju smijati kada upadnu u nevolje pred nastavnicima ili roditeljima jer im je smijeh vrsta obrambenoga mehanizma, način ublažavanja straha i tjeskobe.

Koristiti humor umjesto strogoga prigovaranja i šalom opustiti napetosti, načini su kojima roditelji mogu pomoći djeci da se nose s nekim teškim situacijama ubuduće. Ako se ne možete stalno smijati istom vicu koje vam dijete ponavlja, sjetite se kako ponavljanje povećava koncentraciju i pamćenje.

Izvor: www. kidshealth.org

Upisi u dramske radionice Dramatuljci su u tijeku, nazovite 099 7901 899 ili kontaktirajte na info@dramatuljci.com. Više informacija saznajte ovdje.